2024.05.21.

Vasárnapi brunch – Az új péntek este? 

Képzelj el egy napsütéses vasárnap délelőttöt, távol a rohanó hétköznapok zajától, egy barátságos, kellemes helyszínen, ahol az idő szinte megáll. Frissen sült péksütemények illata keveredik a kávé és a pezsgő aromájával, miközben az asztalon finomabbnál finomabb ételek sorakoznak. Igen, ez a brunch varázsa, ami nem csak egy étkezés, hanem egy életérzés.

De mégis, mitől olyan népszerű ez az élmény? Pontosan miről is van szó? És vajon a vasárnapi brunch az új péntek este?

Mi az a brunch?

A reggeli (breakfast) és az ebéd (lunch) találkozásából született ez a kifejezés, ami nem más, mint egy bájos, luxus érzetet keltő és nem mellesleges ízletes esemény. Guy Beringer angol író találta ki a 19. század végén, hogy a vasárnapi másnaposságot gyógyítsa vele. Nem akart nehéz ételeket, inkább kávéval, teával és péksüteményekkel indított, majd fokozatosan tért át a laktatóbb fogásokra.

Mikor van a brunch ideje?

Ahhoz, hogy a reggeli brunch-csá váljon három fontos feltételnek kell teljesülni:

  1. Hétvége van 

A brunch egy hétvégi esemény. Szombaton és vasárnap 11:00 és 16:00 között fogyasztjuk. Korábban még inkább reggeli volt, de manapság inkább ebédnek minősül.

  1. Megjelenik az alkohol

Bár nem kötelező, de nagyon ajánlott, hogy némi alkohol is kerüljön az asztalra. Az alap italokon túl – mint a kávé, tea, narancslé – egy kis pezsgő, vagy vodka alapú koktél nagyszerűen feldobja a brunch hangulatát. 

  1. Megáll az idő

A brunch lényege az élvezet és nem a rohanás. Az élmény lényege, hogy lazítunk és élvezzük a gazdagon terített asztal finomságait. 

Mik azok az ételek, amik nem hiányozhatnak egy brunch-ról?

Friss péksütemények, palacsinta, sajtok, felvágottak, és természetesen a tojásételek. Az egyik ikonikus brunch-fogás a Benedict-tojás hollandi mártással, amit állítólag egy másnapos bróker, Lemuel Benedict talált ki New Yorkban, 1894-ben.

A brunch nem csak egy étkezés, hanem egy valódi élmény. Hétvégi lazulás, barátokkal és családdal töltött minőségi idő, egy kis luxus és kényeztetés. Készülj fel rá, hogy a következő szombaton vagy vasárnap te is átélhesd ezt a különleges élményt a Stifler Gardenben!

Rendezvény érdeklődés